zaterdag 12 maart 2011

Cadeautjes......

Cadeautjes geven...ik ben er de laatste tijd veel over aan het nadenken...mede ook door een boekje over geschenken geven wat ik van lieve Joke heb gekregen ("Een geschenk voor jou!" Karel Claes.)

Iedereen heeft zijn eigen taal van de liefde...een eigen manier van liefde tonen. DE manier van liefde, vriendschap en waardering tonen voor mij is cadeautjes geven. In elke zin van het woord. Ik merk hoe leuk ik het vind om mensen te verrassen. Juist op een moment dat ze het niet verwachten...en dan het liefst met een heel persoonlijk cadeautje (of kaartje). Zelfgemaakt of zorgvuldig uitgezocht...met aandacht en liefde. Een cadeautje waar je toevallig tegenaan loopt en wat je zo goed bij diegene vind passen. Je kan met cadeautjes of een kaartje zoveel zeggen! "Ik waardeer je", "ik ben er voor je", "je bent me lief", "Je bent waardevol", "dank je wel" enz...

Maar dit verlangen om cadeautjes geven tot iets speciaals en persoonlijks te maken, heeft ook iets tot gevolg. Het standaard cadeautjes geven met verjaardagen gaat me onwijs tegen staan!! Het er op het laatste moment achter komen dat iemand jarig is en dan maar snel badschuim halen bij de drogist omdat je zo snel niets beters weet...het knaagt al zo'n lange tijd aan me, het klopt niet. Je móet iets bedenken voor die dag, het moet dan gebeuren en je geeft het maar om 1 reden: de persoon is jarig... in het boekje wordt het zo beschreven:

 "Geven zonder dat je hart erbij betrokken is,
aan mensen die jij belangrijk vindt,
is in feite een vorm van minachting.
Je schiet tekort tegenover die geliefde mensen
en je haalt ook jezelf naar beneden.
Je kunt echt beter doen, vertrouw jezelf.
Blijf bijzonder voor iemand om wie je geeft.
Vergeet de conventies en volg opnieuw je hart!"

Wat raakte dit stukje me...zo uit m'n hart gegrepen! En..wat zou ik graag deze traditie doorbreken...wat zou het leuk zijn om het hele jaar door cadeautjes te geven en te krijgen...gewoon zomaar omdat je iemand waardeerd en omdat je gewaardeerd wordt!! Natuurlijk is iedereen er vrij in. Sommige mensen vinden verjaardagen een prima houvast. Je weet wanneer je een cadeautje moet geven en dat is helemaal goed.  Maar...ík wil het anders. Alleen hoe? En hoe zorg ik dat wordt geaccepteerd dat ik niet altijd op de dag van een verjaardag met een cadeautje kom maar een andere keer in het jaar?

1 opmerking:

  1. Mooi stukje Evelyn en leuk dat het boekje je aan het denken heeft gezet. (Niet dat het nodig was hoor) Ik vind zelf het krijgen van een lief woord, een luisterend oor, respect of een warme knuffel al een cadeautje.... :-)
    Als het om iets kopen gaat heb je helemaal gelijk, ik betrap me er zelf ook vaak op. Geen tijd is een handig excuus. Een vriendin van mij zegt altijd: "Geen tijd bestaat niet...je moet bedenken wat heeft prioriteit". Aan die zin moet ik vaak denken....
    Liefs xx

    BeantwoordenVerwijderen